Zwangerschapsnieuws


 


 

 

Nog 1 week te gaan het wordt erg spannend!! Lopen wordt wat moeilijker en het eten laat Nicky af en toe staan, de pups groeien hard. Inmiddels hebben we de kraamkamer opgezet om Nicky te laten wennen. Kortom we zijn er klaar voor, pupjes mogen nog even lekker warm in het buikje blijven vanaf dag 57 zijn ze levensvatbaar!

 

 

Nog 2 weken te gaan. Het lopen wordt zwaarder dus nu kleine stukjes. Deze week was het feest voor de pupkopers. Even langskomen om de mooie zwangere te zien en hun pupje te voelen. Het blijft een wonder. Al deze aandacht vindt ze natuurlijk heerlijk en Puck is een beetje jaloers maar komt niets te kort.

Er is niet veel nieuws meer te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De bewegingen van de pups zijn nu goed voelbaar 


 

Nog 3 weken te gaan. Nicky glanst van top tot teen. Loopt nog op haar gemak het rondje mee en eet intussen 4 keer per dag kleine beetjes. Ze geniet duidelijk van alle aandacht die ze krijgt. Vaak gaat ze lekker tegen iemand aanzitten en iedereen wil haar aaien, wij lopen als trotse ouders met haar mee. Nu alvast een beetje voorbereiden voor de kraamkamer. Wat hebben we en wat moet er nog gedaan of gekocht worden.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. 

Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. 
Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

 

Nicky groeit nu duidelijk, ze is mooi zwanger, mooi glanzend en een trotse buik. Haar tepels zijn nu duidelijk aanwezig. Ook geven we voorzichtig iets meer eten. Haar conditie is goed dus we lopen nog lekker haar rondjes. Ze speelt bijna niet meer....

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. 
De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling.Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. 
De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen.Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. 
De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.
 

Vol spanning hebben we de dagen afgeteld tot aan de echo en toen we zagen dat Nicky zwanger was ging er weer een deurtje in mijn hart open. Liefde voor mijn hondenkind die dit mogelijk maakt, liefde voor de pups die komen gaan. De natuur is prachtig zoals hij is, zij maakt wat ik niet kon doen: zwanger worden en dat doet ze voor ons, zelf heeft ze er niet om gevraagd wij hebben dat gestuurd. De veranderingen bij Nicky zijn duidelijk. Haar tepels steken uit en haar haren verdwijnen langzaam. Natuurlijk slaapt ze veel en heeft ze honger. Daar mogen wij nog niet aan toegeven, pas in de 6e week mogen we bijvoeren. Uiteraard  verwennen we haar wel het is tenslotte niet elke dag dat je een zwangere om je heen mag hebben. Vlinderkusjes op haar mooie buikje en tegen haar aan liggen om te kroelen. Nicky vindt het heerlijk, haar oogjes hangen een beetje en als haar blik de mijne ontmoet weten we beiden deze liefde gaat nooit over, niet die van mij voor haar of omgekeerd. Ook spannend, hoe gaan mijn nieuwe honden kleinkinderen zich ontwikkelen? Een ding is zeker we hebben het goed overwogen en ze zijn meer dan welkom.

In deze weken zal ik af en toe een foto neerzetten en proberen jullie mee te laten genieten van het wonder van de zwangerschap.......
Nicky gewogen toen we een echo gingen maken en ze was al 3 kg aangekomen!
Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.